Διατήρηση υγιούς βάρους

Η παχυσαρκία στους σκύλους εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι πλέον σχεδόν το 50% των κατοικίδιων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η παχυσαρκία είναι πιο συχνή σε συγκεκριμένες φυλές σκύλων (όπως τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, τα Κόκερ και τα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ). Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης με την ηλικία, ενώ και το φύλο έχει σημασία, καθώς τα θηλυκά είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα, παρόλο που και τα δύο φύλα τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους όταν έχουν στειρωθεί.

Το μυστικό για τη διατήρηση του βάρους του σκύλου σας είναι η ισορροπία μεταξύ της ποσότητας τροφής και της ενέργειας που καταναλώνουν. Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός, καθώς η διατήρηση του βάρους του σκύλου σας έχει να κάνει με το είδος και την ποσότητα τροφής που του δίνετε, καθώς και με τον τρόπο ζωής και το επίπεδο άσκησής του.

Οδηγός για σκύλους Waltham S.H.A.P.E.

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ο σκύλος σας έχει υγιές βάρος, απλώς κοιτώντας τον και ψηλαφώντας τη σιλουέτα του;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να υπολογίσετε τη σύνθεση σώματος και τη μάζα του λίπους στα ζώα συντροφιάς. Σε κλινικό περιβάλλον, η πιο ευρέως αποδεκτή και πρακτική μέθοδος εκτίμησης της κατάστασης του σώματος είναι η βαθμονόμηση της κατάστασης μέσω της οπτικής αξιολόγησης και της ψηλάφησης.

Το S.H.A.P.E. ™ (Size, Health And Physical Evaluation ̶ Εκτίμηση μεγέθους, υγείας και φυσικής κατάστασης) είναι ένα σύστημα μέτρησης της κατάστασης του σώματος που σχεδίασε το WALTHAM™ και αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων. Διενεργείτε μια σειρά εξετάσεων στον σκύλο που στο τέλος, μέσα από ένα διάγραμμα ροής, οδηγούν σε έναν βαθμό που αντιστοιχεί στην περιγραφή του κατοικίδιου.

Οδηγός για σκύλους Waltham S.H.A.P.E.

Βαθμολογήστε

Βαθμολογήστε

Περιγραφή

A

Πολύ αδύνατος : Ο σκύλος έχει πολύ λίγο ή καθόλου σωματικό λίπος. Σύσταση: Ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του κτηνιάτρου.

B

Αδύνατος : Ο σκύλος σας έχει λίγο σωματικό λίπος. Σύσταση: Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα τροφής. Επαναξιολογείτε με το διάγραμμα SHAPE κάθε 2 εβδομάδες.

C

Λεπτός : Ο σκύλος σας βρίσκεται στο κάτω άκρο του ιδανικού εύρους, με λιγότερο από το φυσιολογικό λίπος. Σύσταση: Αυξήστε λίγο την ποσότητα της τροφής. Παρακολουθείτε σε μηνιαία βάση με το διάγραμμα SHAPE και ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας εάν δεν παρατηρείτε διαφορά.

D

Ιδανικός : Ο σκύλος σας έχει το ιδανικό σωματικό λίπος. Σύσταση: Παρακολουθείτε σε μηνιαία βάση για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας παραμένει σε αυτή την κατηγορία. Στην επόμενη επίσκεψη στον κτηνίατρο, ζητήστε να τον ελέγξει.

E

Ελαφρώς υπέρβαρος : Ο σκύλος σας βρίσκεται στο ανώτερο άκρο του ιδανικού εύρους, με λίγο πλεονάζον σωματικό λίπος. Σύσταση: Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα τροφής. Σκεφτείτε να αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητας. Αποφύγετε τα πολλά σνακ και παρακολουθείτε σε μηνιαία βάση με το διάγραμμα SHAPE.

F

Μετρίως υπέρβαρος : Ο σκύλος σας έχει πλεονάζον σωματικό λίπος. Σύσταση: Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας για να εφαρμόσετε με ασφάλεια το κατάλληλο πρόγραμμα απώλειας βάρους που θα περιλαμβάνει και αυξημένο επίπεδο άσκησης. Επαναξιολογείτε με το διάγραμμα SHAPE κάθε 2 εβδομάδες.

G

Εξαιρετικά υπέρβαρος : Το κατοικίδιό σας έχει πολύ υπερβάλλον σωματικό λίπος που επηρεάζει την υγεία και την ευεξία του. Σύσταση: Ζητείστε αμέσως τη συμβουλή του κτηνιάτρου για να ξεκινήσετε πρόγραμμα απώλειας βάρους στον σκύλο σας, να αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητάς του και να βελτιώσετε την υγεία του.

Σημείωση: Ορισμένες φυλές και διαφορετικά στάδια ζωής μπορεί να έχουν διαφορετικό ιδανικό βαθμό βάσει SHAPE. Εάν δεν είστε βέβαιοι, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Διατήρηση Υγιούς Βάρους Διατήρηση Υγιούς Βάρους
Copyright © Mars 2019 Pedigree®, Trademark of Mars Incorporated and its affiliates
Συγκατάθεση για χρήση Cookie